Doğrulama platformundan Teyitli Bilgi Kampüste projesi

Doğrulama platformundan Teyitli Bilgi Kampüste projesi

3 şehir, 5 üniversite, 263 öğrenci ile proje yürütüldü

Doğrulama platformu Teyit’in 2022-2023 akademik yılında gerçekleştirdiği Teyitli Bilgi Kampüste projesi İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de 5 farklı üniversiteden 18-22 yaş arası toplam 263 üniversite öğrencisinin katılımıyla 1 yıl boyunca sürdü.

Güncel araştırmalar genç nesillerin yanlış bilgiye inanma konusunda beklenenin aksine pek de başarılı olmadığına işaret ediyor. Dijital Nefretle Mücadele Merkezi’nin araştırma bulgularına göre, ankete katılan 13 ila 17 yaşındaki katılımcıların yüzde 60’ı zararlı komplo teorisi içeren dört veya daha fazla ifadeye katılıyor. Bu oran yetişkinlerde yalnızca yüzde 49. Sosyal medyada günde dört veya daha fazla saat geçiren gençler için ise bu oran yüzde 69’a kadar çıkabiliyor. Gençlerin haber tüketimi ve çevrimiçi arama alışkanlıklarında sosyal medya giderek daha geniş bir yer kaplıyor. Google’ın son verilerine göre, Z kuşağının yüzde 40’ı artık arama motorları yerine TikTok ve Instagram gibi sosyal medya platformlarını tercih ediyor.

2022 yılında yapılan bir araştırma, Z kuşağı katılımcılarının yarısının gün içinde haberlere erişmek için sosyal medyayı kullandığını ve yalnızca yüzde 5’inin gazete okuduğunu gösteriyor. Fakat aynı zamanda, genç nesillerin çevrimiçi dünyanın sebep olabileceği tehlikelere dair farkındalığı daha yüksek. Yetişkinlerin yüzde 68’i çevrimiçinde yaşananların ciddi zararlara yol açabileceğini kabul ederken, 13 ila 17 yaş grubundakilerin yüzde 83’ü çevrimiçi zararların çevrimdışı sonuçları olduğunun farkında.

Projeye katılan öğrenciler 127 şüpheli bilgiyi inceledi

Projenin yürütücüsü olan Teyit’in Eğitim Programları Sorumlusu Esra Özgür, projenin ana hedefi olarak herkesin kararlarını şekillendiren bilgilerin doğruluğundan emin olmak için neler yapılabileceğine dair ipuçlarını belirlemek ve bunu yaygınlaştırmanın yolunu gençlerle birlikte bulmak olduğu söyledi dedi ve ekledi: ‘’Yüz yüze eğitimin sekteye uğraması öğrencileri sadece kampüslerden değil topluluklarından, deneyim paylaşımına alan açan sosyal alanlardan da uzaklaştırdı. Proje süreci teyitçiliğin bireysel ve dijital bir pratik olmaktan öteye geçtiğini, bir topluluk olarak şüpheli bilgilere karşı birbirimizi de güçlendirdiğimizi fark ettik.’’

Projenin katılımcıları arasında yer alan Seray Şahin ise ‘’Öğrendiğim bazı teyitçilik yöntemlerini aileme anlatmıştım. Daha sonra annemin içinde bulunduğu WhatsApp gruplarında teyitçilik yaptığını farkettim. Öğrendiklerimlerimle etrafıma etki edebildiğimi görmek hep benimle kalacak.’’ diyerek projenin kendisi ve çevresine sağladığı katkıyı özetledi.

Projeyi tamamlayan öğrencilerin yüzde 94’ü teyitçiliğin herkes tarafından yapılabileceğini düşünüyor. Katılan öğrencilerin yüzde 93’ü atölyeler ardından teyitçilik ve eleştirel dijital okuryazarlık konusunda güçlendiğini hissediyor. Öğrencilerin ürettiği teyitçiliğin önemini ve teyitçilik yöntemlerini anlatan içerikler toplam 24 bin 886 kişiye ulaştı. Öğrenciler yıl boyunca sosyal medyada yayılan 127 tane şüpheli bilgiyi inceledi ve Teyit ekibine destek oldu.

Teyitli Bilgi Kampüste projesinin çıktılarını içeren İçgörü Raporu’na Teyit’in web sitesindeki yayınlar bölümünden ücretsiz olarak ulaşılabiliyor.

YORUMLAR YAZ